zondag 15 mei 2016

Norman, OK - Tucumcari, NM - Amarillo, TX

Chase-day. Afstand: 560 km / 350 mile

Het smartphone-alarm brult ons om 06:30 uur wakker en na een snelle shower, ontbijten we in de Days Inn. We ontmoeten de laatkomers van gisteren: JR from Ireland en twee Aussies: Leroy and John. De tourclub is nu compleet en om 08:00 uur krijgen we op de parkeerplaats de algemene briefing van Charles. Alle ‘storm chase safety features’ worden doorgenomen, want die zijn erg belangrijk. Storm chasing kan soms ronduit gevaarlijk zijn: van de zeer onvoorspelbare bliksem tot het oversteken van een drukke weg als je vooral omhoog kijkt. Je moet zelfs een eigen verantwoordelijkheidsformulier invullen met de contactgegevens van het thuisfront. Just in case.

Er zijn geen 2016-tshirts deze keer; de oude Cloud9-series worden gerecycled. We maken kennis met Brian Spencer, de derde driver. Aardige gozer en hij kent Mike Theiss, een eerdere driver. We besluiten om bij Rocky ‘Captain Slow’ Rascovich in de bus te stappen. Daniel en Mirjam doen dat ook en, samen met Fransman Tangy (zijn eerste tour en is zeer enthousiast), wordt het dus een Europese inhoud. Totdat ook big Californian Matt instapt en de hele achterbank inneemt. Rond 09:00 uur is alles gereed voor vertrek en tour2 ‘hits the road’! Helaas is er deze keer geen Wi-Fi in de bus! Het heeft Charles de in 2015 teveel geld gekost: zo’n 900 dollar extra bovenop de normale kosten. In twee weken gaat er al snel zo’n 60 Gb aan data doorheen! Onze blog-updates moeten dus maar vanuit de motels gedaan worden.
Het plan is richting de Texas Panhandle en daarna naar New Mexico te gaan. Daar is het warmer (eh… minder fris) en volgens de verwachtingen redelijk supercell-gunstig. De kans is groot dat in de loop van de middag en avond meerdere cellen zullen samensmelten tot een grote cluster van buien. De tornadokansen zijn echter erg gering, maar jenever can tell natuurlijk. Maar mooi dat we meteen al een chase-actie hebben. Tour1 had bijvoorbeeld de eerste week vrijwel niets te chasen.

Rond de klok van 11:30 uur passeren we de state border en komen we officieel in de 2e staat: Texas. In Shamrock, TX hebben we om 12:00 uur de eerste pitstop bij een benzinestation. Na een kwartier gaan we weer verder over de I40 West en rijden eerst een regengebiedje door. Dit stelt niets voor (en was ook geen chase-doel). Inmiddels is het door de SPC uitgegeven ‘Moderate Risk’ gebied voor morgen ge-upgrade naar ‘Enhanced Risk’ gebied! Dat ziet er voor morgen dus meer dan prima uit. Dat gebied ligt meer noordoostelijk dan het gebied van vandaag. Op de laptop van Daniel kunnen we alles goed volgen; de chase-bus zelf heeft geen laptop met internet aan boord, alleen de bus van Charles en John. Daniel heeft voor 100 dollar een eigen internetconnectie gekocht.

Inmiddels zijn we al weer 6 uur onderweg en rond 14:30 uur bereiken we de grens met New Mexico. Iedereen klikt tegelijk met zijn camera om het ‘border sign’ op de kiek te zetten. Staat nummer 3! De overnachtingsplek is waarschijnlijk al gekozen: Tucum(s)cari, NM. Maar eerst de buien onderscheppen in ons ‘target area’ van vandaag. Om 15:00 uur begint de ‘waiting game’ bij een Flying J benzinestation. Sommige buien hebben een ‘servere warning box’ gekregen, maar na twee uur wachten ziet het ernaar uit dat ze toch niet aan de verwachtingen gaan voldoen. De temperatuur werkt ook niet mee en de wegen er naartoe zijn ook niet echt voorradig. Enige kans dat er zich een ‘squall line’ van meerdere buien gaat ontstaan. Misschien pakken we daar vanavond nog iets van mee? Maar niets van dit alles. Een echte 'bust-day'dus! ;-(
Rond 18:00 uur druipen we weer af richting Texas zo’n anderhalf uur terugrijden. Op naar Amarillo, waar we de Big Texan aandoen voor (steak)dinner. Dit beroemde steakhouse is een ‘must see’ en bekend om zijn 72 oz steak, die je, als wedstrijd, binnen 1 uur naar binnen moet werken. Dan is hij gratis en kom je op de ‘wall of fame’. Typisch Amerikaanse onzin natuurlijk, maar dat hoort een beetje in Texas. Na deze gemaakte gezelligheid komen we om 23:00 uur weer terug op onze kamer in de eerder door Charles geboekte Motel6 en zeten de smartphone-alarm op 08:30 uur. Morgen een spannende chase-dag!!!!!! Welterusten! Veel plezier met de grote hoeveelheid foto's van vandaag... ;-)
De SPC-verwachting voor vandaag.

De briefing van Charles op de parkeerplaats.

Het invullen van de Cloud9-eigenverantwoordelijkheidsformulieren.

Iedereen mag een Cloud9-shirt van vorige tours uitzoeken.


Onze businhoud (Matt niet op de foto, want die zit/ligt helemaal achterin).

Het plaatsje El Reno, OK, waar 3 jaar geleden de beroemde EF5 huishield en voor doden zorgde.

Onderweg naar het westen op de eerste dag.

"Get your motor running.... get out for the highway..."

Een bui die niets voorstelde.

Daniel is blij: een SPC 'Enhanced area' voor morgen!

Valt best mee met die oversize toch?

Er is hier al gemaaid.

Staat nummer 2: Texas.

Regen die weinig voorstelde en niet onze 'target' was.

Toch wat aqua planing op de I40 West.

De glooiende Texas scenery onderweg...

Een variatie 'de toren van Pisa' (door een tornado gebeurd?).

Het grootste religieuze kruis op het noordelijk halfrond!

En staat nummer 3 op de lijst.

Bedankt!

Oeps! Een spookrijder? Nee, gelukkig niet...

Altijd mooi met een telelens vast te leggen.

Een gave International Lonestar.

Een rij trucks op de parkeerplaats van Flying J.

Mirjam spietst een geluksaapje op onze busantenne.

Driver Brian Spencer geeft uitleg tijdens het wachten.

Australier Leroy is een weather dummy en zijn landgenoot Anthony lacht toe.

De 'waiting game' op buien kan soms lang duren.


Een niet zo kleine mobile home met extra kar erachter.

Roelof en Daniel doden de wachttijd met mobiel verkeer.

Combi van Texas en Mexico: een cowboy/sombrero-hoed.

En dan is het dinnertime bij de Big Texan in Amarillo.

Een horrorschiettent in het restaurant; hoe verzin je het...

Kijkje in de Big Texan keuken: er kun 500 man steak eten!

Een van onze tafels vanaf het restaurantbalkon.

Het al jaaaaren ingehuurde country-trio.
4 opmerkingen:

 1. Fantastisch, mannen! Weer met een big (Texan) smile jullie berichten en foto's bekeken! We zijn er weer helemaal bij! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verslag weer. Ik geniet mee. Wel balen van de wifi zeg.,. Ik duim voor jullie voor vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verslag weer. Ik geniet mee. Wel balen van de wifi zeg.,. Ik duim voor jullie voor vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie plaatjes al zeg Bert en Roelof , dat belooft wat voor later (vandaag al? ) Kunnen jullie alleen niet wat aan het tijdverschil doen. Morgen moet ik weer vroeg op dus op het moment supremme lig ik al in dromenland.. ;-) Succes!! Grtz, John.

  BeantwoordenVerwijderen