woensdag 25 mei 2016

Childress, TX - Hutchinson, KS

Chase-dag. Afstand 700 kilometer / 438 mile

Howdi y’all! In de laatste bui die we gisteravond met bliksem fotografeerden bleek wel degelijk een enorme ‘wedge tornado’ te zitten! We zien foto’s op Facebook van diegene die er westelijk van zaten. Bij ons, we zaten aan de oostkant, was alles ‘rain-wrapped’ en dus onzichtbaar. Er is gelukkig geen melding van gewonden of zelfs doden. Na een Subway-ontbijt zitten we om 11:00 uur op de 83 North. Het is bewolkt met Stratus.

Eerst even het Rocky-onderwerp. Onze Captain Slow chauffeur is een erg toffe vent, maar rijdt als een natte krant. Meestal al na een half uur is hij al zover achter dat wij de twee andere auto’s niet meer zien. Hij durft gewoon niet hard (75 m/h) te rijden. Ook is hij niet echt anticiperend in het verkeer en beslist vaak veel te laat en ziet weinig. Net als in 2009 komt hij meestal als laatste de bus in en is met van alles bezig, behalve het wegrijden. In deze tweede week gaan we ons er enigszins aan ergeren. Het was zelfs voorgekomen dat hij niet wilde stoppen, terwijl de mensen van de twee andere auto’s gewoon buiten stonden te fotograferen! Zo gaan we dingen missen en dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Het blijkt eigenlijk een ‘chicken’ te zijn wat extreem weer betreft! ‘Safety first’ natuurlijk, maar je moet natuurlijk niet gaan overdrijven in een storm chase tour…

En alsof we het al niet druk genoeg hebben deze tour; er is vandaag een 5% tot zelfs 10% tornadokans door de SPC uitgegeven, die loopt van Canadian, Dodge City to Sheridan en verder! Die 10% hebben Roelof en ik nog nooit meegemaakt. Het is vanaf Childress, TX zo’n 4 a 5 uur rijden naar het noorden. We kijken in deze tour niet op een uurtje meer of minder natuurlijk. Het wordt extra spannend vandaag. De Dry line loopt globaal over west-Texas. Langs deze lijn zullen in de late middag en avond supercells gaan ontstaan met ‘high risk of large hail’. Maak je borst maar nat dus!
We nemen de weg noord die we deze tour misschien al vier keer hebben gereden. Shamrock, Canadian, Wheeler, TX, here we are again. Ze beginnen de tourbussen al bijna te herkennen. Rond 13:00 uur poppen de eerste celletjes op radarbeeld en om 13:30 uur rijden de Okla binnen. Het is inmiddels iets opgeklaard. We hebben voor de zoveelste dag geen enkele internetverbinding in de bus.

Na een pittanksnackstop bij een El Tipi tankstation in Shutter, OK komen de eerst serieuze cellen op radar. Het is bloody hot met een flinke zuiden wind en opbollende Cumuli. Het is een gathering van chasers en het Canadese TV Network met George Kourounis is er ook. Ze maken opnamen voor hun weerserie. Om 14:45 uur rijden we op de 283 North. ‘The chase is on!’
Om 15:30 uur komen we bij een belangrijke junction, midden in de middle of nowhere. Er is daar een chasers converge gaande, want zo’n 30 man staat daar te wachten. Binnen een half uur zijn het er wel 100. Het lijkt wel een landelijke chasersbijeenkomst. Een hele kudde Aussies en Kiwi’s maakt een groepsfoto. Iedere chaser kent elkaar persoonlijk of van Facebook. We spreken ook Wilfred Jansen en Peter Gude, twee Hollanders die op zichzelf chasen. Om 16:45 uur komen er serieuze cellen in zicht en iedereen vertrekt. Wij gaan verder noord en rijden Kansas binnen. Om de radio klinkt een waarschuwing voor extreem weer in verschillende counties. Het kan uitlopen op vervelende situaties, waar helaas ook doden kunnen vallen.

Er ontstaat een zeer interessante bui met alle ingredienten voor alles wat we willen zien. Dan gaat het gebeuren!! De prachtige supercell krijgt een grote wall cloud en we nemen een stop tussen de inmiddels honderden chasers langs de weg en zijwegen. Rocky schreeuwt dat dit het gaat worden. Na een kwartier komt er inderdaad een donkere uitstulping uit de roterende wall cloud: tornado!!!! Na enkele minuten verdwijnt hij echter weer. Maar er komt meer. Opnieuw produceert hij een tornado en deze keer een flinke die prachtig afsteekt tegen de achtergrond. Ook deze verdwijnt weer. Charles roept iedereen de bussen in en we rijden verder met de bui mee. Opnieuw komt er een tornado en we stoppen meteen. We filmen en nemen foto’s en iedereen staat te genieten. Camera’s en tijd tekort om alles op te nemen. Hectisch en vooral hectisch! En weer rijden we verder over de eenzame weg naar Dodge City, KS. Het is inmiddels filerijden! De Dominator staat er ook. En weer produceert de inmense wall cloud een vette tornado! Het houdt gewoon niet op! Bert pakt een hagelsteen op van 6 cm en zet hem met de bui op de foto. Dan zien voor onze ogen twee tornado’s tegelijk: een heeft zelfs multiple vorticies! Wauw! En weer gaat het verder. De tornado’s zijn werkelijk niet meer bij te houden. We zitten al bij de 6 of meer. Wij rijden verder in het lange lint van chasers op de enige weg in de omgeving naar Dodge City, dat gelukkig wordt gespaard; de supercell trekt langs het stadje.
Om 19:00 uur is het langzaam gedaan met de tornadopret. We hebben ruim een uur volledig in de adrenline gezeten. Wat een bui en wat een chase-dag! We rijden door de heftige regen met onweer door naar Pawnee, KS om even bij te komen. Dan is de laptopaccu op en heb ik (Bert) geen tijd meer om het af te typen. Onder een fantastisch stroboscopisch bliksemvuurwerk van een uur lang rijden we naar Hutchinson, KS. WAT EEN DAG!

We vieren de waanzinnige dag bij Applebee’s met een steak en bier. Dan snel door naar de Super8-buren en alle fantastische ervaringen op de laptops kopieren. Veeeel te veel indrukken en ervaringen om even hier op te typen! WAT EEN DAG!!!! Volgens ‘longtime Cloud9members’ (15 en 20 jaar) John en Thad is alleen 29 mei 2004 (toen 12 tornado’s in 6 uur) qua tornado’s enigszins te vergelijken met deze dag. Onze ca. 10 twisters verschenen binnen 2 uur tijd onder de gigantisch supercell. WAT EEN DAG! Sweet dreams!


3 opmerkingen:

 1. Fantastisch jongens. Inderdaad, 5 keer is scheepsrecht. Het is jullie gegund. Dat mag ook wel eens keer gezegd worden. WAUW!!!!!!!!! Kan niet wachten op jullie filmpjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jemig de pemig zeg! Jullie krijgen deze keer wel waar voor je geld! Spectaculaire beelden hoor!
  Veel plezier daar nog verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woww amazing!! Wat een plaatjes zeg!!
  Proficiat met deze vangsten, mag ook wel eens een keertje..

  BeantwoordenVerwijderen