maandag 23 mei 2016

Garden City, KS - Shamrock, TX

Chase-dag. Afstand 653 kilometer / 408 mile

Een kort nachtje, dus. Om 08:00 uur alarmtijd, terwijl we pas om 02:00 uur de luiken van het ‘America’s  Best Value Inn’ sloten. De adrenaline zit nog in ons chasers-systeem; sjonge wat een chase-day was het! Om 10:00 uur weer bij de bussen en we ontbijten op 23,6 seconden lopen bij de IHOP-buren. Op de parkeerplaats zijn nog veel chaser-vehikels te zien. Je herkent ze meteen aan de kilo’s opgedroogde modder die eraan klont. We ontmoeten bekende chasers, waaronder: Peter Scott en zijn chase-partner Dave, Daniel Shaw en tornado-goeroe Gene Moore. Oja, bijna vergeten: gisteren passeerden we in de tornado-actie niemand minderd dan George Kourounis. Hij is voor het eerst in 12 jaar geen driver voor Cloud9, vanwege zijn drukke Angy Planet opnameschema.

Om 12:00 uur geeft Charles weer een briefing: het is weer een interessante chase-dag, ook weer met een aardige tornadokans. Het target area is echter langgerekt en erg groot vergeleken bij gisteren. De zware buien zullen in een lijn ontstaan en het wordt dus een beetje gokken welke er supercell-potentie heeft. We gaan zuidwaarts richting ‘good old Texas again’. De Texas Panhandle is ‘the place to be’, waarschijnlijk rond Dumas. Maar eerst even een stukje Okla doorkruisen. Feit is dat we in de lege landschap geen enkele internetverbinding hebben.

Na een eerste pit(en pis)stop in Liberal, KS (met het bekende Wizzard of Oss museum uit de gelijknamige film uit de jaren 60 met de beroemde tornado erin). De sfeer in de groep is super. Wat wil je met een dag als gisteren en het vooruitzicht voor de komende week! Er bollen voortdurend losse Cumuli op in de blauwe lucht, maar de atmosfeer is hier te stabiel voor Nimbus-fase. Ondertussen is ‘leader of the gang’ Charles druk bezig ingekomen data / updates te vertalen naar ons chase-gebied van vanmiddag/vanavond. Vandaag een extra moeilijk klus.

Om 15:30 uur bereiken we Dumas, TX en hebben we een korte stop bij Pack ’n Sack tankstation. De lucht is gevuld met opbollende Cumuli. De severe kansen zijn idem aan gisteren: 95% kans op ‘large hail’ en 5% kans dat er een EF2 tornado in ons ‘target area’ zal verschijnen. Er verschijnt een ‘Tornado watch’ in het gebied. Spannend. De onstabiliteit neemt toe, enkele buitje poppen op radar  en er wordt ‘one inch hail’ bij Dalhart gerapporteerd.

Rond 16:00 uur doen we snelle stop in het veld, want daar staat George Kourounis en Mark Robinson met het Weather Network team. Even een hug en feliciteren hem met zijn verjaardag! Er staat een lange rij chasers en er zijn veel hand-chakes. Er verschijnen ondertussen rondom ons enkele flinke gigantische Nimbussen en eentje (een echte supercell) vertoont rotatie op radar! Het vrijwel vlakke, kale landschap is ideaal voor een chase!

De meso van de supercell vertoont af en toe rotatie, maar niet genoeg voor een tornado. We stoppen diverse keren en de bliksems knallen rondom ons. Het wordt eigenlijk veel te gevaarlijk en besluiten om de in bus alles verder te volgen. Zeker als de hevige regenvelden ons teisteren. Een cordon aan chasers staat op elke zijweg te wachten. Sommige gekken staan nog gewoon buiten vaak onder de bovengrondse ‘powerlines’. We filmen, al rijdend door de regen. Charles noemt de bui een ‘unorganized fussball’ en rond 18:00 uur besluit hij om alvast een richting te kiezen voor het avondeten, waarschijnlijk Shamrock. Misschien dat er nog onverwacht een lowering aan de achterkant van de bui ontstaat. Of een gave regenboog. De bliksem is in elk geval heftig te noemen; gave ‘lightning bolds’  in de donkere watermassa!

Om 19:00 uur wordt het even ‘Canadian for a quick snack at All Sup's en we chasen gewoon weer verder. De bui wordt een waar monster zoals wij nog nooit hebben gezien! Hij vult de hele hemel en alles wordt pikzwart. De groenblauwe hagelkern is indrukwekkend. Op de radio wordt een grote tornado gemeld, nabij Spearman. Wij zien echter niets daarvan, behalve een beginnende versie van een andere tornado. Waaauw, wat een zwart giga-complex is het in een uur tijd geworden! Angstaanjagende ontladingen houden ons in de bus. We filmen en maken foto’s achter de ramen. Een lint van chasers op de weg een burger of wat dan ook. Om 22:00 uur rijden we onder een nieuwe lightning show naar Shamrock, TX, waar we zullen overnachten.

Het was weer een erg gave chase-dag en uitgeput komen we aan in een Motel6 in Shamrock. De foto’s vertellen het verhaal wel weer…Geen opmerkingen:

Een reactie posten