donderdag 26 mei 2016

Hutchingson, KS - Hays, KS


Chase-dag. Afstand: 502 kilometer / 314 mile

Morning! Om 02:00 uur pas naar bed en om 08:00 uur weer wakker. Deze tour is het gewoon werken geblazen! De groepsfeer is na gisteren meer dan top natuurlijk. Het ontbijt in de IHOP is, ondanks het slaaptekort, volop lol en ongein. Vandaag toch nog een ‘Slight risk’ gebied, dus gewoon weer een chase-dag er achteraan (later een upgrade naar 'Enhanced' overigens). Het kan niet op, want voor morgen staat er sowieso weer ‘Enhanced risk’ op de planning met een 10% tornadokans. Vandaag meer een gewone ‘servere’-situatie met ‘large hail’ en vooral veel regen. De groep gebruikt de extra tijd om de was bij de ‘Laundromat’ te doen en een bakkie op de hoek.

Na twee uur een beetje relaxen is het een soort van ‘Down/travel day’ (dat voelt goed na die vele dagen jagen!). We gaan richting Hays, KS. Het is inmiddels 30+ graden en lekker vochtig. De airco draait  in de bus op volle toeren. De Cumuli zien er erg los uit en er is (nog) geen reden tot chasen. Net voor dat we om 14:30 uur vertrekken zien we Charlie Sabotath uit Canada. We kennen hem van 4 jaar geleden met Cloud9 en maken een kort praatje. Hij is net terug van een vakantie in Peru en is meteen zijn chase-auto in gestapt. Met het extreme weerpatroon van deze week moet je wel, als je je ‘chaser’ wilt noemen haha!

Om 15:00 uur stoppen we bij een groot Love’s tankstation en zien weer een groot aantal mede-chasers staan. Meerdere tour-operators en veel op-zichzelf-chasers schudden elkaar de hand. Inmiddels herkennen we ook meerdere personen waarmee we ooit gechased hebben. Peter Gude en Wilfred Jansen komen we ook weer tegen. Onze eigen Tanguy wordt geinterviewd door de Franse zender Frans2. Het is nog warmer geworden en het zweet loopt mij (Bert) langs de rug. Nog maar iets drinken dus. Na 2 uur ‘waiting gamen’ komen er eindelijk cellen op de horizon en om 17:00 uur rijden we weg. Toch een chase-dag dus! Als we net een halfuur onderweg zijn, besluit Charles een u-turn te maken. De ‘real chase is on’, zegt een chasers-traditie! Ten oosten van Wichita, KS ontstaan een geisoleerde cel op de ‘outflow boundery’ met een mooie top en goede scans. De ‘witching hour’ is nu begonnen…

Tegen 18:00 uur zitten we op een gigantisch mooi gestructureerd bij Salina, KS die u al een ‘servere warning’ heeft. Charles geeft af en toe nieuwe ‘radar soundings’ door en die zien er steeds beter uit. Het is dus weer spannend aan het worden. Het is nog vroeg. Rocky heeft wel zo zijn bedenkingen, vooral vanwege de sterke CAP. Daniel ziet op zijn laptop dat de cel aan het splitsen is. Vooralsnog geen goed nieuws. We wachten af en maken foto’s in tegenlicht.

EN DAN….
Dan leeft de bui opeens op. Het is nu 21:30 uur als ik (Bert) dit typ. Wat hebben we meegemaakt? Dit is echt onbeschrijfelijk mooi en indrukwekkend!!! Niet onder woorden te brengen of  te typen. Een sumiere opsomming: eerste stop: rotatie met tornado van enkele minuten!!! Yes! Bui krijgt geen basis meer en lijkt het op te geven. Na een half uurtje zien we vanuit de bus  opeens een waanzinnige rotatie ontstaan van een ontwikkelde meso! Derde stop: tornado nummer 2!!! En wat voor een! Het wordt langzaam een ware ‘stove pipe’! Het gevaarte komt langzaam onze kant op en we moeten dringend verkassen. Weer een stop: het zicht is niet te bevatten! Wat een structuur en wat een geweldige tornado!! Minimaal EF2 op het eerste gezicht! En weer een stop: geweldig uitzicht van het monster!!! We krijgen het zware geluid te horen: de roaring van de twister! Ronduit ANGSTAANJAGEND is dat zeg! Je beseft dan des te meer dat dit een waar beest is met een dodelijke kracht! Weer een stop: genieten met een hoofdletter G! Wat een aanblik!! Niet te geloven dat dit op een dag als vandaag alsnog ontstaat. Het dorpje Chapman, KS wordt geraakt, maar geen doden of gewonden. Wel zijn er iets van 20 huizen geraakt. We horen later dat er een deel van de spoorweg (rails dus!) Gewoon is losgetrokken! Dat duidt op een EF4 of EF5? Het beest met soms een klassiek wedge-uiterlijk is zo’n anderhalf uur aan de grond geweest! Het breedste fase ervan van een halve mile en het spoor was 28 mile lang. WAT EEN DAG WEER! En wat een tour! We beleven hoogstwaarschijnlijk de beste tour ooit van heel Cloud9!!!!! Geen woord of film komt in de buurt van wat we hebben gezien.

Alsof de dag nog niet alles heeft gegeven, doen we onderweg tussen 22:00 en 22:25 uur nog een laatste stop in het pikkedonker op een afgelegen weg op de prairie: de kolossale bui met prachtige structuren en 'towers'erin trekt weg, met een werkelijk schitterend stroboscopische lichtshow erin! Een geworm van ontladingen, meerdere tegelijk. Wat mooi! De constant verlicht onweerscel hangt op de horizon en wordt omgeven door de sterrenhemel! Waaauwnummer zoveel deze dag! We kunnen het nauwelijks bevatten wat we meemaken. Echt een fantastische ervaring!

We overnachten in Hays, KS. Om 23:00 uur avondeten. Pas rond 01:00 uur in een Econo Lodge in Hays, KS. Het wordt teveel om alles te bloggen. Hier weer een selectie van deze ongelofelijke dag. We are living the dream! En we hoeven eigenlijk nooit meer te chasen in de States, want dit is niet te overtreffen!! Voor nu welterusten allemaal (met een grote zucht;-).

6 opmerkingen:

 1. Jullie zijn er niet voor niets heen gegaan dit jaar. Eindelijk een Schot in de roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie zijn er niet voor niets heen gegaan dit jaar. Eindelijk een Schot in de roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik mis overigens Fred "Wasbeer"; die zat toch altijd in tour 2.......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig, wat een oogst!! Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kan niet op dit jaar! Schitterende beelden!

  BeantwoordenVerwijderen