zondag 22 mei 2016

Lamar, CO - Garden City, KS

Chase-day. Afstand 430 kilometer / 268 mile

Heerlijk geslapen hier in de Lamar Inn en geen schoten van de Colorado-maffia gehoord. Dat bloed op de muur viel ook best mee haha! Vandaag een half uur vroeger uit de motelveren, want we vertrekken om 09:00 uur vanuit Lamar, CO. Vanaf vandaag ‘the sky will give us no rest for a few days’ volgens Rocky, dus we maken ons op voor actie. Buiten in Lamar is het nog kraakhelder in een lichte zuiden wind. De temperatuur is hoog te noemen (nu al 25 graden!) en Roelof doet zelfs een KORTE broek aan. Eh… zonnebril op tegen felle reflecties dus! Het ontbijt is bij Hickory House en Subway en om 11:00 uur uur draaien we de 287 North op. Cloud9 live stream is on!

De verwachtingen zijn vandaag hooggespannen! Briefing: in centraal west-Kansas is er dus een aardige supercell- en tornadokans. Rond 15:00 a 16:00 uur zullen de buien zich gaan ontwikkelen. De zuidwesten wind (zuidoostelijke grondwind) is een 60 n/m en neemt de nodige vocht met zich mee. CAPE-waarden van 1500 tot 2000 Joule (CAPE = ‘Cumulative Avalable Potential Energy’). In ons land een giga-hoog getal, maar hier slechts gemiddeld. Het ‘target area is relatief klein en het is zaterdag. Dat betekend erg veel extra ‘weekend chasers on the road’. Tip van Charles: zet op RadarScope de chasers-vermeldingen uit, anders kun je door al die honderen auto-icoontjes de bui niet meer zien! Haha! Oppassen geblazen dus wanneer je wilt oversteken, want veel mensen zullen meer omhoog kijken dan op de weg letten!

Om 12:00 uur rijden we over een zeer verlaten prairieweg door het lege landschap onder een onbewolkte en strakblauwe hemel. Geen boom of wolkje te zien, zo ver het zicht reikt. Op de plains ‘you can see for days’, zegt men. Het is een absurd gegeven dat er over een uur of 6 zware buien ontstaan zullen zijn, gepaard met grote hagelstenen (6 cm of groter is de verwachting) en een stortvloed aan water. Er kunnen in het ergste geval zelfs doden vallen als gevolg van een tornado. Als een weerleek nu naar boven kijkt verklaren ze chasers voor ‘loco’ dat ze vandaag zeer zware buien verwachten.

Het is 13:00 uur als we in het verlaten Tribune, CO stoppen voor een tankstop en de innerlijke mens. Ook begint ‘the waiting game’. Om 13:30 uur rijden we iets verder (500 meter) om de eerste Cumuli te zien ontstaan boven het uitgestrekte, kale landschap. De eerste time-lapses worden al gestart. Sommige celletjes bollen op maar zakken weer in. Het is nog veel te vroeg voor de zogenaamde ‘initiation’ van de buien. Om 15:00 uur rijde we zuidwaarts en er wordt voor sommige Kansas-counties een tornado watch uitgegeven en 80% kans op ‘large hail’. Supercell-kans van 50%! Mooi!

Rond 16:00 uur groeien de Cumuli flink aan en wordt het serieuzer. Dan gaat het allemaal sneller. Enkele buien breken door de CAP en bereiken de Nimbus-fase. Charles besluit een bui te kiezen net de meeste potentie en dan wordt het werkelijk een geweldige chase-dag! Op een dirt road staan we de twee buien op te wachten, waarvan er een een wall cloud ontwikkeld. Na een uur gaat de bui helemaal los. En wij ook! Tornado nummer 1 zien we ontstaan. We filmen alles vanuit de bus, want de felle regen met windstoten is spelbreker. Tijdens een droog momentje kunnen we even naar buiten, maar de giga wall cloud met felle bliksems om ons heen wordt veel te heftig.

Na een half uur staan we uit te druipen en zitten we zomaar onder de roterende meso. Tornado nummer 2 zien we voor ons neus ontstaan. De duur is ook weer heel kort: enkele tientallen seconden. Tornado nummer 3 doet ook even mee. En Charles heeft zelfs een 4e gespot. Dan zien we fantastisch mooie situaties: de zon die door de regenvelden heenbreekt, een Dow-truck komt vast in de berm te zitten, gave Mammatus, de wegtrekkende bui in zonsondergangkleuren en de klapper van vandaag, een waanzinnig mooie cork screw met updraft en de halve hemel gevuld met Mammatus! En om de seconde een gave ontlading. Wat een WAAAAAUW!!!-moment. We komen handen en camera’s te kort om al dit moois vast te leggen. Om 23:45 uur komen we uitgeput aan in Garden City en eet de groep een snelle hap in een truckstop. Om 02:00 uur eindelijk het bed in. Geen tijd om alle gemaakte foto’s, filmpjes en time-lapsen uit te zoeken, laat staan te processen. Morgen weer vroeg op want het beloofd weer een gave chase-dag te worden! De tour kan nu al niet meer stuk: zondermeer de beste van de eerdere 4!!!!!

Foto's spreken voor zich... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 opmerkingen:

  1. Gaaf hoor! Zelfs de Drama On Wheels gezien. . ;-) Is de Dominator of TIV al in beeld geweest?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jemie de pemie......wat een platen, wat een structuur, wat een dreiging! En weer 3 op de teller erbij. Gefeliciteerd met deze todag

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldige foto's! Succes vandaag! mooie tornado risk zag ik!

    BeantwoordenVerwijderen