dinsdag 24 mei 2016

Shamrock, TX - Childress, TX

Chase-dag. Afstand 531 kilometer / 332 mile

En alweer een kort nachtje, want na 00:00 uur het bed in en om 08:00 uur op. Onze wallen onder de ogen worden met de dag groter ;-). Bert werkt de blog weer bij en probeert een time-lapse van eergisteren te produceren. Snel even Facebooken en om 10:00 uur op naar de bussen. In Shamrock, TX is niet veel te beleven maar we vinden een echte diner met een onverwacht snelle service en kwaliteit. Rond 11:30 uur rijden we naar het noorden.

De briefing van Charles zegt dat er alweer een goede 5% tornadokans is, o.a. in een gebied dat Caprock heet. Dit gebied staat bekend om zijn tornadopotentie omdat het een stuk hoger licht waardoor er een extra uplift van warme lucht onstaat. De CAPE-waarden zijn meer dan 5000 Joule (!)  en dus gigantisch. Om 12:30 uur komen we aan in Canadian, TX en de ‘waiting game’ begint bij een klein Allsup’s benzinestation. Het is nog vroeg en wachten hier ruim 3 uur. De temperatuur loopt op naar boven de 30 graden Celsius in een felle zon met Cirrusvelden. Gelukkig waait het een beetje, maar iedereen zweet peultjes en de ijsjes en soda’s zijn niet aan te dragen. Leuk om af en toe met de agrarische locals te praten. Ze komen zelf niets eens hun eigen staat uit en zijn benieuwd naar je verhalen. Erg aardig, beleefd en open volk.

De zogenaamde ‘Dry line’ is langgerekt en loopt hier boven ons hoofd en verder noordwaarts.  Ook in Oklahoma is er een ‘tornado watch’ van kracht. Aan de radar-updates is te zien (met name aan de zogenaamde ‘outflow boudery’) dat in het gebied waar wij zitten een gunstige ‘wind sheer’ (windschering), nodig voor de rotatie in de supercells, zeker gaat ontstaan. Er is rond Lubbock, TX zelfs een 95% kans op een ‘tornado watch’. Om 14:00 uur krijgt iederen van Charles een ‘five minut warning’ en om 14:05 uur rijden we weer noordwaarts naar Shamrock.

Er popt een radarecho op ten zuiden van Amarillo, TX en dat wordt ons target voor nu. Echter na een uur karren komen we bij een pit die voor onze ogen uitgroeit tot een gave LP supercell! Waauw! Binnen een uur krijgt hij zelf een heuse kurkentrekker onder het inmense aambeeld, dat heel de hemel vult!! Een klassieker! We maken foto’s bij de vleet en lapsen met camera’s en GroPro. Na een uur is de basis vrijwel verdwenen en staan we weer in de felle zon.  Het aambeeld omspant nog steeds ¾ van de hemel. Gaaf om weer eens zo’n kolossale bui te zien ontstaan. Iedereen blij! Ook de honderden andere chasers op de weg!

Het is pas 18:00 uur en een volgende bui in de rij staat op het radarprogramma. Het probleem van vandaag is dat de lucht te droog is en de CAP te sterk. Dat voorkomt dat de buien blijven door ontwikkelen.  Rocky heeft zijn hoop op de zonsondergang gezet; misschien breekt de CAP dan alsnog en gaat het wel los met een mooi bliksemshow erbij? In het donker een tornado chasen is niet aan de orde; veel te gevaarlijk. We zijn inmiddels in Childress, TX beland.

Om 19:00 uur organiseren de supercells zich pas echt, precies volgens het tijdschema van de voorspellingen. De lucht is gevuld met giga-aambeelden en we kiezen er een die boven ons hangt. Het licht wordt al wat minder en we zijn een uur vanaf zonsondergang. Aambeelden kleuren oranje.  In onze bui is weinig rotatie te bespeuren, vooral in de hogere builagen. Maar wie weet.

Even later zien er een grote lowering uit de supercell komen. Dat ziet er goed uit, maar hij wordt geheel rain-wrapped als we naderen. Wat een beest! We moeten terug want de hail is 2 inches of meer. Hij wordt minder georganiseerd en we besluiten op een verlaten plek buiten Childress op een dirt road de bui volop ontladingen aan te zien komen. Links van de bui was al eerder een complex ontstaan en die wordt fantastisch mooi verlicht in de schemering! Wauw! Als we onze plek hebben begint de cel incloud-ontladingen te produceren en licht schitterend op! Enkele bliksems schieten uit de gave updraft en we maken de mooiste platen! Langzaam wordt het helemaal donker en genieten we van een lichtshow die we wilden hebben. Na een uur besluiten we om in Childress te gaan eten bij Arby’s. Het is tenslotte al 21:30 uur. Time flies when you’re chasing! En wordt nog een tornado gerapporteerd in de eerst bui die we chase-ten. Verbaast ons niets, want het zag er ernstig zwaar uit. Daar wil je beslist niet in zijn!!

Om 23:00 uur komen we aan bij de Motel6. Wat een gave chase-dag weer! Een klassieke roterende LP supercell en een fantastisch onweerscomplex. Nee, helaas geen tornado, al zat het er dicht bij. We komen deze tour werkelijk niets te kort. Nu alleen nog een langlevende tornado en dan hoeven we eigenlijk niet meer terug te komen haha! Hebben we al gezegd dat deze tour alweeeeer een upgrade is van de vorige (vierde) tour?  Het is alweer 00:00 uur als we onze vermoeide ogen sluiten. Welterusten!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten