vrijdag 27 mei 2016

Hays, KS - Wichita, KS

Chase-dag. Afstand: 520 kilometer / 352 mile

We hebben van Charles een uur langer slapen gekregen. Het was vanmorgen dan ook weer 01:30 uur voor dat we alle foto’s en films op onze schijven gekopieerd hadden en de kamerlichten uitdeden. Om 11:30 uur ontbijten we in een echte ‘diner’ en een uur later rijden we richtingnoordwaarts. De settings voor vandaag zijn op papier werkelijk fantastisch te noemen met een ‘Enhanced risk’ in de Kansas-buurt (slechts enkele uren rijden). De ‘storm initiation’ zal al net na middaguur gaan gebeuren, omdat de CAP niet erg sterk is. Maar dat kan nadelig zijn voor buien, omdat ze minder georganiseerd kunnen worden, aldus Rocky. Tijdens het ontbijt is de SPC-verwachting is nu zelfs ‘High risk’ geworden, met een paarse upgrade naar 45% kans op servere. Hebben Roelof en ik nog niet meegemaakt. Maar ook dan kan alles op een totale ‘Bust-day’ uitlopen. Spannend dus.

Bij een Wall Mart stop wordt Charles geinterviewd door CNN. Hij verteld over zijn ruime chaser-ervaring en dat dit een van zijn beste weken ooit is! Dat zegt wel wat. Na een tankstop en ramenschoonmaakactie, rijden we om 13:45 uur zuidwaarts onder een vrijwel bewolkte Stratocumulus-deken. Er zijn inmiddels verschillende buien aan het ontwikkelen op de grens met het warmtefront (waar we ons natuurlijk bevinden) en Charles kiest de bui met de beste ‘midlevel scans’ en supercell-mogelijkheden. Nog geen chaser te zien overigens; het is dan ook een veel groter gebied dan bijvoorbeeld gisteren. De atmosfeerdynamiek is fantastisch vandaag en er zullen veel zware buien gaan ontstaan met een zeer grote kans op tornado’s van kaliber EF1 en EF2. Maar waarschijnlijk zullen deze ‘rain wrapped’ zijn.

Op de radio komt door en regionaal station in La Crosse, KS waarschuwingen voor meerdere counties zeer zware buien met ‘tennis ball size hail’. “Get your people, vehicles and pets inside, folks! Some bad ass Kansas storms are coming up on us! Keep yourself inside a building, preferable in the lower parts.” Geldig tot 15:30 uur. Tornadowaarschuwingen gelden voor 22:00 uur. En verder gaat het weer op de 283 South. Inmiddels 15:00 uur en er gebeurt nog niets, behalve wat regen en hier een daar een verdwaalde ontlading. We stoppen bij een verlaten Cenex station en wachten. Probleem 1 is dat er bijna geen CAP is en alle buien tegelijk er omhoog schieten. Wat je dan krijgt is vooral overal regen. De CAP die er is moet liefst in een klein gebied breken, waardoor er slechts enkele geisoleerde buien ontstaan. Deze hebben dan veel meer power naar boven en kunnen eerder rotatie in zich krijgen, een vereiste voor vorming van een tornado. Probleem 2 is het ontbreken van warmte. Het is slechts rond de 20 graden Celsius. Kortom, je krijgt een grote grijze soep met regen.
Om 16:00 uur rijden we weer. Het klaar flink op en om 17:00 uur zijn er meldingen van een enorme bui bij Aliance, KS. We zitten inmiddels op de 283 South. In de blauwe lucht zijn er verschillende updrafts te zien met enkele beginnende buien.

We stoppen even in Greensburg, KS. De DOW-vloot staat er ook. Na een kwartier krijgen we van Charles de ‘5-minut-warning’ en chasen we op een bui met voldoende interessante updraft en tornado-potentie. Vanwege ‘road work’ moeten we helaas omrijden. Om 18:00 rijden we naar ons target dat supercellverschijnselen krijgt. Mooie inflow en updraft, maar een hoge basis en geen rotatie. We nemen een lange fotostop. Gave Mammatus en en hemelvullend aambeeld! Schitterend! Na een uurtje is de hele lucht gevuld met diverse supercellen, zover het oog reikt. De zwarte kern trektin het noorden waarschijnlijk over bevolkt gebied, want we horen heel in de verte de tornadosirenes afgaan! Hopelijk voor hun produceert de kolos geen tornado.
We rijen verder en de bui neemt in omvang toe en krijgt een fraaie structuur. De zon zal al binnen een uurtje ondergaan en we verliezen langzaam het licht. Nog een snelle stop in een ghost town ???, We zien enorme schaduwlijnen van achtergelegen towers over de bui heebtrekken.  Een snelle timalapse. Dan rijden we weer verder en krijgen we een gave zonsondergang in een graanveld, met de supercell erboven. Wauw!

Dan weer op weg, want Charles heeft kamers in Wichita, KS geregeld. Dat is nog uren rijden. Het betekend ook dat we door de heftige kern van de grote bui moeten. Matt moet nodig naar de wc en we doen een noodstop bij een tankstation. Bert maakt van de gelegenheid gebruik een filmopname van de inkomende slagregens en de zware ontladingen te maken. Wat een geweld! Hij staat natuurlijk droog, maar heeft zo zijn bedenkingen bij de veiligheid. Die buien zijn niet te vergelijken met die mini-versies in ons kikkerlandje. Na 5 minuten rijden we weer verder de kern door. Het stroboscopisch geflits boven en rond de bus is gigantisch en inslagen op 300 en 500 meter van de bus zijn heel normaal. Wat een rit weer! De bui is nog steeds ‘servere warned’, o.a. vanwege ‘2 inch hail’ en het zware onweer dat erop zit. Het is nog 70 mile naar Wichita. Het wordt alweer een latertje dus pffff…

Het is inmiddels 23:30 uur als we daar aankomen en eten een snelle hap bij Dennies. Charles deelt de kamersleutels uit en dan nog alle digitale ervaringen op onze laptops en externe harddisks kopieren. Alweer een dag voorbij. Een dag met heel veel potentie, maar geen tornado. Als we eerlijk zijn hebben we die al genoeg gezien haha! We kunnen nog steeds niet echt bevatten wat deze tour allemaal heeft gebracht. Rocky (ruim 30 jaar ervaring) en heel veel andere chasers beleefden hun beste chases ooit! Dat zegt wel wat. Nou, wij hebben na vier keer Cloud9 ZONDER enige tornado dat dan ook wel verdiend, denken we zo! Veel plezier met onze fotoselectie van vandaag en tot morgen! 


1 opmerking: